Sådan får du renset dine tæpper

Hvad enten det handler om en enkel genstridig plet eller et helt tæppe, som med tiden er blevet mere og mere beskidt, så kan det kan være en uoverskuelig opgave at få det rent igen. De fleste kender også til de trykmærker, som hurtigt kommer, når man lader møbler stå på sit tæppe. Uanset hvilket problem du står med, så fortvivl ikke, for det er ikke nødvendigvis så svært at få rettet op på.

Problemer kan opstå, hvis man enten ikke kan få snavset fra sit tæppe helt væk, eller hvis man er får hård ved tæppet, således at det bliver rent, men til gengæld efterlades med slidspor, og så er man jo lige vidt. Det vigtige er her, at hvis bare du behandler lige netop den type tæppe, som du har, rigtigt, så kan det sagtens lade sig gøre at få snavset væk og samtidig efterlade en pænt tæppe uden spor af at det har været renset. Når det kommer til at rense tæpper, så er det altså vigtigt at vide, at de skal behandles vidt forskelligt.

Tæppetyper

Det er vigtigt at finde ud af, hvilket materiale dit tæppe er lavet af. Det kan være lavet af syntetisk stof, evt. også med en form for pletbeskyttende imprægnering, eller det kan være lavet af diverse naturmaterialer som f.eks. uld. Disse to materialer kan absolut ikke tåle samme behandling, og dette faktum er vigtigt at tage seriøst, således at tæppet ikke tager skade, men stadig bliver tilstrækkelig rent. Samtidig er der også stor forskel på at have med et korthåret og et mere langhåret tæppe at gøre.

Korthårede tæpper: Få flade tæppefibre til at rejse sig igen

Det er især korthårede tæpper, som kan være svære at komme til at gøre ordentlig rene, fordi de tætsiddende fibre med tiden bliver slidt ned og bliver endnu tættere.

Når møbler har stået på et tæppe i et stykke tid, vil de have trykt fibrene i tæppet flade, men det kan dog lade sig gør at få fibrene i tæppet til at løfte sig igen.

Start med at gnubbe dit tæppe med en isterning dér, hvor du synes, det trænger til at få sin fylde tilbage, og læg én eller flere isterninger til at smelte, dér hvor du har gnubbet. Når isterningerne er smeltet, kan du tage et håndklæde og forsigtigt gnubbe det overskydende fugt væk. Ikke for hårdt, da fibrene ellers lægger sig igen. Forsøg at gnubbe mod hårenes retning, så du hjælper dem med at rejse sig. Læg derefter håndklædet over det fladtrykte område og gnub frem og tilbage med en ske for at rejse hårene yderlige. Når området er tørt, kan du forsigtigt gnubbe fibrene helt op med dine fingre.

Hvis du har et tæppe, som er blevet gået fladt og måske samtidig er blevet mere snavset at se på, kan du få fylden tilbage og snavset væk ved at spraye det nedslidte område med en blanding af en del eddike og en del vand. Lad det virke og gnub det forsigtigt op over hele området med et tørt håndklæde. Brug derefter en ske til at gnubbe frem og tilbage, især imod fibrenes retning, til hårene begynder at rejse sig. De vil nu have større chance for at holde sig oprejst, idet du har fået fjernet det fedt og snavs, som har været med til at trykke fibrene flade.

Langhårede tæpper: Vær forsigtig med støvsugeren

tæppe-rengøringNår det kommer til beskidte, langhårede tæpper, vil de fleste måske bruge en støvsuger, men det er kun en god idé, hvis man gør det rigtigt. Foden på støvsugerstangen har det ofte med at hive i fibrene og ødelægger dem, og hårene kommer nemt til at hænge fast, men det største problem er, at langhårede tæpper ofte vil få et lidt kruset udtryk efter varig slid fra støvsugerens fod. Du får derimod et meget bedre resultat, selvom det også tager en del længere tid, hvis du tager støvsugerstangen af og blot støvsuger tæppet igennem med slangen. Så har du også mulighed for at komme langt dybere ned imellem tæppefibrene og få al skidtet væk.

Ønsker du at fjerne mere fastsiddende snavs fra dit langhårede tæppe, kan du ligesom på det korthårede tæppe spraye det med en blanding af vand og eddike, men vær opmærksom på ikke at fugte det for meget, da det ellers vil klaske meget sammen. Når blandingen har fået lov at virke, skal også denne type tæppe gnubbes forsigtigt med et håndklæde, til det er nogenlunde tørt. Lad det derefter lufttørre og støvsug det til sidst igennem med støvsugerslangen for at rejse hårene igen. Det kan evt. også børstes let med en metalbørste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*
Website