Hvem ved noget om fliserensning?


Er der kommet alger på fliserne, terrassen eller belægningen i indkørslen, skal du se at få fjernet den. Selv mindre algebelægninger kan nemlig medføre alt lige fra at fliserne bliver glatte at gå på og til forskubninger og revner i flisebelægningen.

Alger er små en-cellede planter, der formerer sig med eksplosiv hast i skyggefulde og fugtige områder. De små planter bliver ført rundt med vinden og elsker at gro på sten, cement og lignende overflader. Bedst er det langs samlinger og i kanterne af belægningsområder, hvor fugten har det med at blive liggende i længere tid om morgenen og efter regnskyl.

Algevæksten begynder, lige så snart belægningen er lagt og i de mest fugtige og skyggefulde områder bliver det snart muligt at se et svagt grønt skær. Det betyder ikke, at der ikke gror alger på de mere solbeskinnede områder. Her foregår væksten langsommere i sommerperioden, men tager så fart efterår og forår, hvor solen har knapt så meget magt.

Får algerne lov til at gro, går der ikke længe, før du pludselig en dag snubler over en flisekant i belægningen eller at fliserne begynder at ligge løse eller vippe, når du går på dem. Det skyldes, at fugten trænger ned gennem algernes rodnet og potentielt kan det over tid medføre endog meget store skader på flisebelægningen og effektivt afkorte levetiden på fliserne.

Få renset fliserne regelmæssigt for alger

Modtrækket er at rense fliserne for alger med jævne mellemrum. Desværre er det ikke nok, bare at skrabe algebelægningen af med et hakkejern eller en skovl. Det fjerner ikke algernes rodnet, der med tiden har fæstnet sig i revnerne mellem fliserne og langs flisebelægningens kanter, ligesom de mikroskopiske alger vil blive siddende i porrerne på cementen på flisernes overflade. Så i løbet af kort tid vil algevæksten igen være synlig og snart vil algebelægningen være lige så tydelig som før.

 

Skal du for alvor algerne til livs, skal du foretage en decideret fliserensning med en højtryksrenser. Her bruges et særligt algemiddel, der effektivt dræber algerne og deres rodnet. Igen er der ikke tale om en blivende virkning, for algevæksten begynder igen, så snart de første alger lander på fliserne efter rensningen. Men fordi algerensningen har dræbt rodnettet og den eksisterende algebelægning, går der længere tid, inden algervæksten bliver lige så kraftigt som før.

Så uanset hvilken form for fliserensning du vælger, skal den gentages med jævne mellemrum. Den eneste forskel er, hvor ofte en ny fliserensning er nødvendig. Med hakkejern og skovl skal behandlingen gentages cirka en gang om måneden, mens du kan ”nøjes” med en rigtig fliserensning med højtryksrenser en gang hvert eller hvert andet år – alt efter skyggefuldt dine flisearealer ligger.

Sørg for at få foretaget fliserensning af en professionel

Du kan selv foretage fliserensningen ved at leje en højtryksrenser hos det lokale byggemarked. De sælger også et algemiddel, der kan slå algerne ihjel. Så har du en trailer og krog på bilen og en formiddag eller eftermiddag, du kan afsætte til projektet, kan det være løsningen.

fliserens fra professionelle

Der er dog mange gode grunde til at lade være med at vælge gør-det-selv løsningen. For prisforskellen på at hyre et professionelt firma til fliserensning og på at gøre det selv er rimelig beskeden. Gør du det selv, skal du dels betale leje af højtryksrenseren og købe algerensemidlet. Det alene løber nemt op i en 5-700 kroner, hvis du lejer højtryksrenseren hen over en weekend og køber algemidlet med. Samtidig skal du selv have besvær med både at hente og aflevere, samt udføre fliserensningen.

Fliserensning foretaget af et firma, der ikke foretager sig andet, koster til sammenligning måske 50-60 % mere for et fliseareal i en størrelse, som det oftest findes ved et almindeligt parcelhus. Her slipper du for alt besværet og samtidig får du udført et meget bedre og meget mere miljøvenligt arbejde.

For det professionelle firma bruger en væsentlig mere miljøskånsom rensevæske og medarbejderne har stor erfaring med at få renset fliserne grundigt og ensartet over hele overflade – og de kender alle de kringelkroge, som almindlige mennesker oftest overser eller undlader at behandle.

Få imprægneret flisebelægningen

Samtidig har det professionelle firma mulighed for efter endt fliserensning, at imprægnere flisebelægningen med en nanoteknologisk overflade, der gør det nemmere for vandet at løbe fra. Det er en imprægneringsteknologi, der minder om den, der anvendes på bilruder, så du ikke behøver køre så meget med vinduesviskerne.

Men stadigvæk forhindrer hverken fliserensning eller efterfølgende imprægnering ikke, at der igen vil begynde at gro alger på arealet. Men det forsinker og besværliggør væksten. For tilsammen kan fliserensning og efterfølgende imprægnering gøre det sværere for algerne at fæstne sig til flisebelægningen. Imprægneringen – der holder i op til 8 år – sørger for at vandet løber nemmere fra flisearealet, så algerne ikke får de samme gunstige forhold at gro under som tidligere.

Få fliserensning på abonnement

Så på et tidspunkt bliver det nødvendigt at få renset fliserne for alger igen. Men i stedet for at skulle huske på selv at få bestilt fliserensning, kan du høre det firma, du har hyret til opgaven, om de har en abonnementsordning, sådan at de automatisk kontakter dig igen efter en nærmere aftalt årrække. På den måde undgår du, at der kommer til at gå for lang tid, før du får foretaget fliserensning igen.

Så galt kan det gå, hvis du undlader jævnlig fliserensning

Undlader du at rense fliserne med jævne mellemrum, kan det skabe store problemer med belægningen. For så snart rodnettet har banet sig vej langs flisearealets samlinger og kanter og ned i underlaget som flisebelægningen er lagt på, åbnes der op for, at fugten kan trænge ned i underlagets sand- og gruslag via rødderne.

Værre går det, hvis også mos og andre vækster begynder at gro i algelaget. Deres rodnet er endnu større og derfor åbnes der endnu mere op for fugten.

Når vinteren kommer, kan den ekstra fugt medføre frostspringer i underlaget, der betyder, at flisebelægningen begynder at forskubbe sig, så fliserne ligger mere ujævn eller måske ligefrem revner.

Så det er bare med at få foretaget en fliserensning i tide – og gentaget den regelmæssigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*
Website