Hvad er forskellen på vandbaseret og oliebaseret maling?

Hvis man ikke maler ret ofte, så kan det være svært, at finde rundt i alle de forskellige ting man skal bruge til, at udføre selve malerarbejdet. Der findes mange forskellige pensler, malinger og mange andre ting, som kan bruges når man skal male. Særligt selve malingen volder i mange tilfælde problemer. Der findes flere forskellige typer maling, mange forskellige farver og så er der et væld af maling producenter.

Når man skal f.eks. skal male træværk, så kan man vælge mellem en helt masse typer af maling og olier. Det typiske spørgsmål er om man skal vælge vand- eller oliebaseret maling. Umiddelbart så kan det være meget svært, at finde ud af hvad de præcise forskelle på de to typer maling er og forskellen er faktisk heller ikke voldsom stor.

Grundlæggende er der ikke den stor forskel på de to typer maling

Der er grundlæggende nogle forskellige fordele ved, at bruge enten den ene eller den anden type maling. Som udgangspunkt, så er den eneste markante forskel på de to typer af maling, at det opløsningsmiddel, der bruges i malingen er forskelligt. I den oliebaseret maling bruger man mineralsk terpentin og i den vandbaseret bruger man vand. Kvaliteten af farven i de to typer maling er den samme, da det opløsningsmiddel, der bruges fordamper og tilbage sidder farven i malingen.

Vandbaseret maling er dog blevet langt mere populært gennem de seneste år. Det er det særligt, fordi det skåner miljøet væsentligt mere end oliebaseret maling gør. Den mineralske terpentin, der bruges i den oliebaserede maling forurener nemlig ret meget. I den vandbaserede maling er der 0 liter mineralsk terpentin og i den oliebaserede maling er der cirka 18 liter. Det svarer faktisk til at den oliebaserede maling udskiller lige så meget Ozon, som en bil, der kører to gange rundt om jorden. Det skal dog siges, at den oliebaserede maling beskytter træet bedre og hærdningstiden er væsentligt kortere. Rent sundheds- og miljømæssigt er vandbaseret klart den bedste maling, men helt grundlæggende så er der faktisk ikke den store forskel på de to slags maling. En vigtig pointe, som skal tilføjes er, at hvis træet tidligere er malet, så kan man godt male vandbaseret ovenpå oliebaseret – men ikke oliebaseret ovenpå vandbaseret.

Find en maler her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*
Website