Guide til segboards

Glem alt om skateboards. De er ”so last year.”Det, der for alvor hitter lige nu, er segboards. Hvis du ikke ved, hvad det er, så forestil dig et skateboard med et hjul i hver ende, som kan køre af sig selv. I denne artikel bliver du meget klogere på de smarte boards, som ligner noget fra filmen ”Tilbage til fremtiden”.

De seje, batteridrevne segboards har været det helt store hit blandt det unge og de seje det seneste år. Efterhånden som de smarte selvkørende boards er blevet mere og mere udbredte, er der kommet mange forskellige modeller til.

Fællestrækket er dog, at boardet har et hjul på hver side med et bræt imellem. Herudover fås de i et hav af størrelser, former, stilarter og farver. Hvis du ikke allerede er kommet med på bølgen med de seje, tohjulede transportmidler, et det på tide, at du kommer det.

Hvad er et Segboard?

Måske har du hørt om en segway: En segway er kort fortalt et transportmiddel, der består af en plade med med to store hjul og et styr, man holder fat i. Seqway’en drives frem af en elmotor og styres ved at du læner dig lidt frem eller tilbage alt efter om du vil køre fremad eller tilbage. Men en segway er voldsom dyr og en smule klodset. Det er nok derfor, den aldrig er slået rigtigt igennem.

Segboardet bygger på samme idé som en segway. Et nyt smart segboard adskiller sig dog fra segwayen ved, at der ikke er noget styr, samt at hjulene er væsentligt mindre. Segboardet er derudover hængslet sammen på midten, så de to dele af boardet kan bevæge sig en smule uafhængigt af hinanden.

Segboardet er samtidig meget mindre og ikke så klodset som en Segway. Men man kan dog godt sige, at segboardet er lillebroren til segwayen

Boardet fungerer ved, at der sidder to gyroskoper i hver sin side. Så snart en af siderne på boardet vippes, registreres dette af boardets motorer, som sidder ved hvert hjul. Det er sådan, at boardet bliver drevet frem.

Hvordan bruger du et Segboard?

Men en ting er, hvordan Segboardet fungerer. En anden sag er, hvordan du kører på dit segboard. Det første, du skal gøre, er selvfølgelig at pakke boardet ud af æsken. Sæt nu segboardet på jorden. Stil dig herefter med det højre ben på boardet. Hvis du er kejthåndet, skal du stille dig med det venstre ben på boardet, så det ikke ruller fra dig. Nu stiller du så det andet ben på boardet, så du står med begge ben på dit segboard.

Nu skal du finde balancen på boardet. Til at starte med skal du lige vænne dig til at kunne balancere på det tohjulede bræt. Når du har fundet balancen, kan du så småt begynde at køre på dit segboard. Det gør du ved at læne dig fremefter. Hvis du vil bakke, skal du blot flytte vægten bagover. Hvis du skal dreje, vipper du foden en lille smule i den side, du vil dreje til. Selvom det lyder nemt, kræver det en del træning, før du mestrer teknikken fuldt ud.

Når du mestrer dit board, har du til gengæld et glimrende transportmiddel. Med en hastighed op til 20 km/t og en rækkevidde på hele 30 km. Med det lille el-køretøj transporterer du dig samtidig på en miljørigtig måde, hvor du ikke udleder CO2. Der er ingen tvivl om, at segboardet er en forløber for de persontransportmidler, vi kan vente os at se i fremtiden.

segboard

Airboards, Swegways og hoverboards

Kært barn har som bekendt mange navne, og det gælder også inden for segboards.  Segboards går undertiden også under navnet airboard hos nogle producenter.  I takt med at konkurrencen er steget på markedet for Segboards, forsøger de enkelte producenter at differentiere deres produkt fra de andres ved at give det et andet navn. I bund og grund er der tale om det samme produkt. Nemlig et board med to hjul placeret i hver ende.

Swegway er et andet navn, der anvendes om de batteridrevne boards. Når det gælder swegways, er der ligeledes tale om en variation over samme tema. Navnet swegway er inspireret af segway, men som nævnt tidligere, er dette noget ganske andet. Swegways adskiller sig heller ikke mærkbart fra Segboards.

En tredje variant af de smarte boards er et hoverboards. Navnet antyder nærmest, at du med et hoverboard letter fra jorden og flyver derudaf. Navnet stammer fra det board, vi ser Marty McFly flyve rundt på i Tilbage til Fremtiden-filmene. Men selvom det kan føles, som du svæver, når du står på dit lydløse hoverboard, taler vi stadig om et lille køretøj med to hjul i hver ende. Så igen er der også her bare tale om et andet navn for segboard.

Pris og kvalitet hører sammen, når du købet et Segboard

Segboardet er blevet voldsomt populært på rekordtid. Det betyder, at der er kommet et enormt udbud. Derfor skal du kigge dig for, inden du køber dit bræt, uanset om du er på udkig efter et airboard, en swegway, et hoverboard eller et segboard.

Som regel er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det gælder også segboards.  Pas på med at købe dit segboard alt for billigt. Det er vigtigt, at du købet et board, der er fremstillet af kvalitetskomponenter. Hold dig fra at købe billige boards fra diverse udenlandske websites. På nogle af de billige boards, der forhandles af tvivlsomme udenlandske webshops, er batterierne af så ringe kvalitet, at de er direkte farlige og kan bryde i brand eller ligefrem eksplodere!

Handler du i udenlandske webshops, ved du ikke hvad du får, og hvis boardet går i stykker, er du ikke beskyttet som forbruger. Når du køber et board hos en dansk leverandør, er du beskyttet af de danske forbrugerregler. Det betyder, at du altid har to års garanti på produktet og 14 dages fortrydelsesret.

Men hvad koster et board så? Hvis du skal have en swegway eller et airboard i ordentlig kvalitet, skal du forvente, at det koster mellem 2.000 og 4.000 kr. Så har du til gengæld et billigt transportmiddel, der samtidig giver dig mange timers underholdning.

Køb et segboard der passer til dig

Et andet element, det også er vigtigt, du har med i overvejelserne, er, hvem der skal bruge boardet. Mange boards er kun fremstillet til børn. Hvis du er en grandvoksen mand på 90 kg eller derover, skal du vælge en model, der er dimensioneret til voksne. Hvis du hele tiden presser boardet til det yderste, vil det ikke kunne holde til dig.

 

Nedenfor får du en større videoguide til hvordan du skal stå på segboards (den er på engelsk):

 

Kilder:

Den ultimative guide om segboards.

Segboard.dk

Børnenettets guide til det rette segboard

Youtube-video

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*
Website