Gestaltterapi, hvilket på kontakten til livet.


Gestaltterapien opfatter mennesket som et sammenhængende hele. Eller sagt med andre ord: der er sammenhæng mellem tanker, ord, følelser og kroppens udtryk.

For vores vestlige kultur er vi meget lukkede, og derfor undertrykker vi både vores følelser og kropsudtryk. Dette vedvirker ofte at vi ikke føler os som hele, vi mangler noget eller nogen. Ofte er det sider af vores personlighed vi mangler, eller følelser vi har undertrykt.

I Gestaltterapien er følelser, og krops-udtryk/ fornemmelser, dele af livet, dele af det levende menneske. Integration af følelser og delpersonligheder i livet er en vigtig del af gestaltterapien.   

Gestaltterapi er noget nyt, og har et andet fokuspunkt, end som så mange andre terapier. Men hvor stammer det egentlig fra, og hvad bunder det ud i?

Gestalt terapien tager sit udgangspunkt i Gestaltpsykologien, som kom frem i starten af 1900-tallet. Grundlæggerne var Kohler, Koffka og Wertheimer og med vigtige bidrag fra danskeren Rubin. I stedet for at få observationer til at passe teorier, så kiggede de på det indlysende. Fritz Perls tog udgangspunkt i det indlysende her og nu. Andre elementer som Fritz tog til sig, kom fra Zen buddhismen og Taoismen, endvidere C. G Jung´s dybdepsykologi, Jacob Moreno’s psykodrama og endelig fra kropsterapien blev Alexander Lowen’s bioenergetik. Så ved at tage det bedste og summen af det elementære skabte Frederick S. Perls grundlaget for gestaltterapien, som hurtigt vandt frem i USA da resultaterne var hurtige og brugbare.

Mange psykiske problemer i vores tid, i parforholdet og samfund , hos børn såvel voksne er et resultat af manglende eller mislykket kontakt og menneskelig nærhed. I hverdagen tænker nok de færreste over, hvor afhængige vi er, af vores evne til at skabe kontakt til andre, til vores eget indre, og tage ansvar for at få, opfyldt og dækket vores psykiske og fysiske behov.

Målet er at opløse og afslutte de mønstre, der forhindre dig i at være levende og i kontakt med dig selv og andre. Samt det at leve nu, uden at hænge fast i fortiden og frygt for fremtiden. For fortidens erfaringer og fremtidens udsigter farver og sløre øjeblikket, nuet, men udgør ikke livet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*
Website